top of page

Slovenska Istra

Slovenska Istra je čudovita pokrajina, ki se nahaja na jugozahodnem delu Slovenije, ob meji z Italijo in Hrvaško. To območje ponuja čudovito kombinacijo morja, hribov, zelenih gričev in slikovitih vasic, zato velja za priljubljeno turistično destinacijo.

Prvič, Slovenska Istra je znana po svojih čudovitih obalnih mestih. Portorož je eno najbolj znanih, ki privablja turiste z luksuznimi hoteli, termalnimi kopelmi in prečudovitimi plažami. Poleg Portoroža je tu tudi Piran, čarobno mesto s slikovitim starim mestnim jedrom, ozkimi tlakovanimi ulicami in beneško arhitekturo, ki vas bo očaralo na vsakem koraku.

Koper se na prvi pogled morda ne zdi izjemna turistična destinacija, a se je zadnja leta razvil v enega od najzanimivejših obalnih mest, saj ponuja tako izredno zgodovinsko kuliso, kot plaže in drugo klasično turistično ponudbo.

 

Drugič, v notranjosti slovenske Istre boste našli čudovite hribovske vasice, obdane z vinogradi in oljčnimi nasadi. To je dežela, kjer se tradicionalno vinogradništvo prepleta z moderne pristope k pridelavi vina. Sprehod skozi te vasice vas bo odpeljal nazaj v čas, ko so se ljudje ukvarjali z obdelavo zemlje in gojenjem trte. Začnite v Marezigah, od tu dalje je zanimivih krajev res veliko.

Tretjič, kulinarika slovenske Istre je posebna in izjemno okusna. Okusite lokalne jedi, kot so ribje specialitete, tartufi, oljčno olje in tradicionalne istrske testenine. To je priložnost, da se povežete z lokalno kulturo in okusite edinstvene dobrote, ki jih ponuja ta čudovit del Slovenije.

Slovenska Istra je pravo razkošje za ljubitelje narave, zgodovine, vina in gastronomije.

Zgodovina nam vedno podari zgodbe. In prav te so tiste, ki so nam ljudem najbližje. Slovenska Istra je, tako kot druga področja, bogata z zgodbami.

Naj si bodo to štrige, Histri, koze, hrasti, oljke... Povsod je mogoče najti veliko simbolike, ki odseva bogato zgodovino in običaje tukajšnjih ljudi. Zato se pogosto sprehajamo po tem kotičku sveta, ter poskušamo zgodbe nabrati, zapisati in jih kasneje podati v zanimivi obliki.

Slovenska Istra pa nudi tudi veliko arhitekturnih znamenitosti, ki nas lahko popeljejo v zanimiva zakulisja časov, ki so zaznamovale to področje. Od slikovitega Pirana, do ribiške Izole ter beneškega Kopra lahko spoznamo bogato zgodovino, ki je zaznamovala te kraje.

Če iščete popolno kombinacijo morja, hribov in kulturne dediščine, bo to območje zagotovo preseglo vaša pričakovanja. Ne glede na letni čas, slovenska Istra ponuja nepozabne trenutke in edinstvene izkušnje, ki vas bodo za vedno prevzele.

bottom of page