top of page

Hrast - vsemogočno drevo

hrast_puc_koper.jpg

Hrast je  starodaven simbol za moč, hrabrost in dostojanstvo.

 

Kako pomemben je bil hrast za naše prednike in kako mogočno drevo je, je opisoval že France Prešeren v Turjaški Rozamundi, cenili pa so ga tudi Grki, Rimljani in Slovani. Slednji so verjeli, da v hrastovi kroni živijo duše mrtvih prednikov, ki opazujejo, kaj delajo njihovi potomci. V mitologiji so hrast poimenovali tudi gromovnikovo drevo, saj je, v primerjavi z drugimi drevesi, bolj nagnjen k udarom strel in groma. Med olimpijskimi igrami so na primer zmagovalcem podarjali vence iz hrastovih listov kot nagrada pogumnim in močnim športnikom. Zato je hrast veljal, in še velja, za sveto drevo in je najpomembnejše drevo v bajeslovju stare Evrope.
 

Zaplet s hudičem

Hrast pa ne pooseblja le moči, ampak velja tudi za trmasto drevo. Jeseni se mu, kot ostalim listavcem, listje posuši in odpade, nekaj listja pa ohrani na vejah. Zaradi tega so hrastovi listi ob robovih razcefrani in, kot nam pripoveduje stara koroška ljudska bajka, naj bi jih razcefrali hudiči. Hudiči so namreč Boga prosili, naj jih sprejme v nebesa, ta pa jim je odvrnil, da se bo to zgodilo šele, ko bo z vseh dreves odpadlo listje. Hudiči so čakali in čakali in ko je končno prišla jesen ter je z dreves odpadlo listje, so ga veje hrasta nekaj obdržale. Nestrpni hudiči so s svojimi kremplji začeli iz hrasta praskati listje, zato imajo hrasti še danes razcefrane liste.

Desert in Dark
Dry Sticks

ŠIROKA UPORABA HRASTA

Danes hrastovino uporabljamo za izdelavo pohištva ali za gradnjo. Hrastovi hlodi so zelo močni in dolgo obstojni, zato so hiše v Kopru in Benetkah zgrajene na pilotih od hrasta.

 

Pod veličastno hrastovo krošnjo pa si lahko privoščimo tudi počitek.Po starodavnih pripovedovanjih boste, če počivate pod hrastom, dolgo živeli in uživali v bogastvu.

 

Hrastov les, lubje in liste pa se že od nekdaj uporablja tudi zaradi močnih zdravilnih lastnosti. Včasih so, če je kdo zbolel, zakurili s hrastovim lesom, da bi pregnali bolezen. Danes pa na primer čaj iz hrastovega lubja pomaga pri slabi prebavi, driski, vnetju črevesne in želodčne sluznice, tanin, ki ga najdemo v hrastu, pomaga pri težavah z mehurjem, stolčeni hrastovi listi pa blažijo rane ali ekceme.

bottom of page