top of page
Cheers

Marezige

Pozdravljeni v osrčju Dežele Refoška, deželi prijaznih in gostoljubnih Istranov, deželi najbolj črnega izmed vseh črnih vin. 

O izvoru imena kraja obstaja več legend ali teorij. Nam se zdi najbližja ta, da ime kraja izhaja iz latisnkega izraza Mare secum (suho morje), kar priča o tem, da je v teh krajih bilo včasih morje (Geomorfološke značilnosti morskega dna, obale in zaledja). V preteklosti se je kraj imenoval tudi Marengo, italijansko pa Maresego.

Marezige nekoč in danes

V Marezigah in okolici so imele nekoč svoje posesti različne koprske plemiške družine in tudi

cerkev.

V Marezigah je bila včasih razvita sejemska dejavnost, in sicer so prodajali izdelke iz lesa, platno in posodo, predvsem pa je bilo naselje usmerjeno v kmetijsko dejavnost. 

Cerkev Sv. Križa, je prvič omenjena že v 9. stoletju.

Ta je bila 1756 predelana in barokizirana, leta 1870 pa so jo dozidali in ji postavili kor.

Domačini se še danes ukvarjajo z oljkarstvom in intenzivno obdelujejo vinograde, v katerih prevladujeta refošk in malvazija. Od leta 2018 je v naselju tudi prva vinska fontana za

degustacijo vin v Sloveniji.

Kako priti v Marezige?

"Tradicionalne" poti vodijo v Marezige skozi Koper. In sicer čez Vanganel, a če prihajate s smeri Črenga Kala ne pozabiti na pot čez Sveti Anton (izhod Bertoki). Tako se lahko izognete morebitni poletni gneči.

 

A prav posebna je gotovo pot čez Kubed. Vzela vam bo kako minuto več, a izlet med Kraškim robom in Šavrinskim gričevjem je lahko nekaj posebnega. Še posebej v spomladanskem/jesenskem času.

 

Če pa boste imeli posebno srečo, boste v Marezige lahko prišli z Vinskim avtobusom. Ta ob nekaterih prireditvah vozi iz Kopra in zna biti posebno doživetje za mlado in staro.

Koper in Marezige pa povezuje tudi redna avtobusna linija. Vozni red je nekoliko odvisen od šolskega urnika, a cenovno je to precej ugodna oblika prevoza.

Kje spati v Marezigah?

Mogoče se zdi, da so Marezige bolj primerne za enodnevni obisk, a ko boste videli namestitve, kot so Red fairytale ali Glamping dežele Refoška, boste razumeli zakaj obiskovalci izberejo Marezige kot točko za raziskovanje okoliških krajev.

Marezige se ponašajo tudi s parkiriščem za Avtodome, namestitve pa ponujajo tudi okoliške vasi

Marežanski upor

Ko govorimo o zgodovini Marezig ne moremo mimo upora, do katerega je pršilo V Marezigah 15. maja 1921. Prebivalstvo, ki je že generacije bivalo v Istri, se je spopadlo z italijanskimi uradniki, ki so domačine prepričevali za katero stranko naj volijo, domačini pa so jih nagnali iz vasi z vilami, lopatami in kamenjem. Marežganski upor velja za enega izmed prvih protifašističnih uporov, ki mu je sledil sodni proces. Na njem so leta 1923 Italijani mnoge domačine obsodili na

dolgoletne zaporne kazni. V spomin na ta upor Mestna občina Koper praznuje svoj občinski

praznik.

Dežela Refoška 

To je Dežela Refoška, dežela najbolj črnega od vseh črnih vin. Je del koprskega vinorodnega okoliša, ki meri 2400 hektarjev, spada v 7055 hektarjev obsegajočo slovensko vinorodno deželo Primorsko. Poteka ob obali tržaškega zaliva od meje z Italijo pri Debelem rtiču, preko Izole, Pirana in Sečovelj, do slovensko-hrvaške meje.

 

Koprski vinorodni okoliš spada v podnebno najtoplejše slovensko območje. V največji meri vzgajani trti sta refošk in malvazija, sicer pa tukaj uspevajo še cabernet-sauvignion, merlot, chardonnay, sivi pinot, idr.

bottom of page