top of page

Oljka (znanstveno ime Olea)

Oljka izhaja iz vzhodnega Sredozemlja, zanimivo pa je, da najstarejše sledi cvetnega prahu oljke segajo že v 12. tisočletje pr. n. št. v Severno Saharo. Oljka je zelo trpežno drevo, njeno deblo pa je ponavadi nepravilne oblike. Najstarejša oljka na svetu, stara več kot 2200 let, je v Baru v Črni gori in v premeru meri okoli 10 m.

 

Oljka v mitologiji

Da je oljka zanimivo drevo, nam dokazujejo številni miti in legende. Ena izmed legend pripoveduje, da so se pred davnimi časi zbrala drevesa, da bi izbrala svojega kralja. Drevesa so se odločila za oljko, vendar oljka tega častnega mesta ni sprejela. Odvrnila jim je, da je njeno poslanstvo preveč pomembno za človeštvo, kot da bi izgubljala čas z vladanjem. Tudi nastanek mesta Aten povezujejo z oljko. Namreč nek drugi mit pravi, da sta se za kralja Aten potegovala bog morja Pozejdon in boginja modrosti Atena. Zmagala naj bi Atena, ker je ljudstvu podarila oljčno drevo. Antična ljudstva naj bi tudi spletala vence iz zimzelenih listov oljke in jih podarjala zmagovalcu olimpijskih iger. Največja ter najbolj prestižna nagrada na olimpijskih igrah pa je bila amfora napolnjena z oljem oljk. V Stari Grčiji je bila oljka tako cenjena, da je poleg umora posek oljčnega drevesa veljal za najhujši zločin.

 

Oljčna nedelja

Oljka velja tudi za blagoslovljeno drevo. Kristjani po vsem svetu obeležujejo cvetno nedeljo (nedelja pred Veliko nočjo). Na ta dan se spominjajo Jezusovega prihoda v Jeruzalem, kjer so ga pozdravljali s palmovimi vejami. V Istri to nedeljo imenujejo Oljčna nedelja. Po stari krščanski navadi, na ta dan k blagoslovu v cerkve prinesejo vejice oljk, ki jih nekateri še danes povežejo v obliko palme. Blagoslovljene veje oljk nato uporabijo za zaščito v hiši, hlevu in na polju. Veje oljk namreč predstavljajo simbol miru.

 

Uporaba oljke

Plodovi oljke (olive) se že od antičnih časov uporabljajo za pridobivanje oljčnega olja ter kot hrana in zdravilno olje. Tudi na slovenskem Primorju je oljkarstvo postalo prava tradicionalna kmetijska dejavnost, oljčno olje slovenskih olkarjev  pa si iz leta v leto utrjuje mesto v košarici najboljših svetovnih olj.  Omeniti je treba, da je oljčno olje Slovenske Istre tudi prvi kmetijski proizvod, ki je dobil evropski znak kakovosti. Po uradnih podatkih pa lahko od leta 2007 oljkarji pod predpisanimi pogoji proizvajajo oljčno olje z zaščiteno označbo porekla za Ekstra deviško oljčno olje Slovenske Istre (EDOOSI ZOP). To oljčno olje predstavlja približno 10 odstotkov celotne slovenske proizvodnje.

 

Več o zaščiteni sorti oljčnega olja si lahko preberete na:

https://www.gov.si/assets/ministrstva/MKGP/DOKUMENTI/HRANA/SHEME-KAKOVOSTI/SPECIFIKACIJE-EVROPSKA-KOMISIJA/ZOI_Istra_2017.pdf

bottom of page