top of page
Koza na podeželju Slovenske Istre

Koza je simbol Istre

Koza je v grbu dežele Istre iz začetka 20. stoletja, svoje mesto pa so koze našle tudi na grbu Republike Hrvaške. So pa koze povezovali z Istro že v rimskih časih, kasneje so to podobo uporabljali Habsburžani. Prvič se koza v rimskih dokumentih o Istri pojavi s  poimenovanje   Kopra. Rimljani so ga najprej  poimenovali Capris (Capra je latinsko Koza) , kasneje, v času Bizantinskega cesarstva je bil Insula Capraria (Kozji otok).  Šele Benečani so Kopru nadeli italijansko različico današnjega imena Koper – Capo d`Istria. 

Koza simbolizira tudi vzdržljivost, trdo delo in trmo in je tako kot Istran navajena na skromno življenje in bojevanje za preživetje v naravi. 

Koze v Istri, danes in nekoč

Koze so živali, ki se jih dolgo ni cenilo.  V drugi polovici 19. stoletja so jih celo prepovedali, pa čeprav so skozi zgodovino človeku pomagale preživeti. Kasneje so istrske koze skoraj izumrle, zato so uvrščene med ogrožene pasme domačih živali. Ostalo je vsega skupaj 34 istrskih koz. Hrvaška je že registrirala avtohtono pasmo Istrske koze, medtem ko jo v Sloveniji še nismo. Trenutno imamo v Istri le eno kozjerejo, in sicer kmetijo Švab, ki se nahaja v vasici Zazid. Dnevno ponujajo sveže kozje mleko in izdelke, kot so kozji sir, jogurt, sirotka in skuta. Izdelki iz kozjega mleka pa so tudi sestavine »marende«, ki vam jo postrežejo Hiške slovenske Istre.

Destinations

Koze stojijo na veji in imajo različen naglas

Koze spadajo v skupino parkljarjev in so prežvekovalci. Imajo vodoravno obliko oči in pravokotno obliko zenice. Ta oblika jim omogoča, da si ogledajo okolico, ne da bi prekinile proces prehranjevanja. Namreč pravokotna oblika poveča vidni kot na 340 stopinj, v nasprotju z okroglo zenico, ki omogoča gledanje pod kotom med 170 in 180 stopinj. Koze imajo tudi dobro vidno horizontalno zenico, zato dobro vidijo tudi ponoči. Koze naj bi imele tudi odlično ravnotežje, zato lahko stojijo celo na drevesni veji.

 

Po ugotovitvah strokovnjakov s Queen Mary University of London naj bi koze imele tudi svoj naglas, ki se spreminja s staranjem in glede na to, kje živijo. Koza povezujejo tudi z začetki kave. Pastir v Etiopiji je namreč opazil, da so bile koze po obiranju in žvečenju kavnih semen bolj energične in aktivne. 

 

Kozje mleko – zdravo mleko

Koze tako kot ovce spadajo med prve udomačene živali. Udomačili so jih zaradi mleka, mesa in kože, kasneje pa, da so ljudem pomagale nositi vodo. Kozje mleko pa je še danes posebej cenjeno, in sicer kot zdrava alternativa kravjemu, saj ga telo hitreje prebavi. Mleko se uporablja za izdelavo mnogo mlečnih izdelkov, ki imajo zelo specifičen, a odličen okus. Uporablja se tudi kot univerzalno mleko, s katerim se hrani veliko mladičih sirot.

Kako to deluje?

Tovrstna avantura vam omogoča, da se na raziskovanje odpravite kar sami, oziroma v spremstvu svojih najdražjih. Mi smo opravili izvidnico, napisali natančna navodila, raziskali lokalne zgodbe, jih za vas zapisali in zabeležili pot na mobilni aplikaciji. Dodali smo tudi manjše izzive, da je pot še bolj zabavna. Vam preostane le, da jo doživite!

Samo vodeče ture

Komu je pustolovščina namenjena?

Izleti so namenjeni raziskovanju, zato so primerni za vse radovedneže. Za majhne in velike, ki si želijo spoznati lokalne mite, naravne danosti, legende in vraže. Za tiste, ki želite poležavanje na plaži kombinirati z doživetji. Za tiste, ki sovražite dolgčas in turistične vodiče. Skratka, za koze in ne za ovce :)

Raziskovanje Slovenske Istre
bottom of page