top of page
Fleet
Making Pasta

Štrige in štrigoni

Štrige in štrigoni so ljudje z nadnaravno močjo in so še danes prisotni v bitju starejših istrskih ljudi. O njih se danes ne govori toliko kot 50 let nazaj, seveda pa obstajajo številne bajke. Le te pravijo, da štrige in štrigoni niso bila mitska bitja, ampak običajni ženske in moški, ki so imeli posebne prirojene ali naučene zle moči. Štrige in štrigoni se po izročilu rodijo v črni posteljici, podobni mehurju, ki jim ga zašijejo pod pazduho. Če posteljico izgubijo, ostanejo brez posebnih moči.

 

Značilnosti Štrig

Štrige se po izgledu niso dosti razlikovale od drugih bitij, čeprav nekateri viri navajajo, da so v določenih krajih imele štrige rep. Obvezno so se sestajale na križiščih, in sicer med enajsto  ur zvečer in polnočjo. Njihovo delovanje lahko razdelimo na tri dejavnosti: medsebojno bojevanje, povzročanje zla ljudem in  večni boji z njihovimi nasprotniki – kresniki. Kresnik je moški z nadnaravnimi močmi, je zaščitnik ljudi in živali in se bojuje z zlom. Bajke tudi pravijo, da so se štrige, podobno kot kresniki, spreminjale v različne živalske oblike ali v veter. Ljudje so se jih zelo bali, najbolj pa otroci, saj naj bi štrige povzročale bolezni, kot so glavobol, psihični in telesni propad, smrt in tudi poškodbe na domačih živalih.

Kako se ubraniti

V izročilu so ohranjeni številni načini, kako so se ljudje obranili pred štrigami: na vrata so obešali salamonski križ, narobe obračali in sežigali oblačila, kazali roge ... Verjeli so tudi, da se pred njimi lahko zavaruješ tako, da na križišču čez ramo vržeš kamenček.

bottom of page