top of page

Oak - almighty tree

hrast_puc_koper.jpg

The oak is an ancient symbol of strength, courage, and dignity.

For our ancestors, the oak was highly significant, and its majestic nature was described by France Prešeren in "Turjaška Rozamunda." The Greeks, Romans, and Slavs also esteemed the oak. The Slavs believed that the souls of their deceased ancestors reside in the oak's crown, observing the actions of their descendants. In mythology, the oak was also referred to as the "gromovnikovo drevo" or thunder tree, as it is more prone to lightning strikes compared to other trees. During the Olympic Games, winners were awarded oak leaf crowns as a prize for their bravery and strength in sports. Therefore, the oak was, and still is, considered a sacred tree and the most important tree in the folklore of ancient Europe.

Zaplet s hudičem

Hrast pa ne pooseblja le moči, ampak velja tudi za trmasto drevo. Jeseni se mu, kot ostalim listavcem, listje posuši in odpade, nekaj listja pa ohrani na vejah. Zaradi tega so hrastovi listi ob robovih razcefrani in, kot nam pripoveduje stara koroška ljudska bajka, naj bi jih razcefrali hudiči. Hudiči so namreč Boga prosili, naj jih sprejme v nebesa, ta pa jim je odvrnil, da se bo to zgodilo šele, ko bo z vseh dreves odpadlo listje. Hudiči so čakali in čakali in ko je končno prišla jesen ter je z dreves odpadlo listje, so ga veje hrasta nekaj obdržale. Nestrpni hudiči so s svojimi kremplji začeli iz hrasta praskati listje, zato imajo hrasti še danes razcefrane liste.

Desert in Dark
Dry Sticks

ŠIROKA UPORABA HRASTA

Danes hrastovino uporabljamo za izdelavo pohištva ali za gradnjo. Hrastovi hlodi so zelo močni in dolgo obstojni, zato so hiše v Kopru in Benetkah zgrajene na pilotih od hrasta.

 

Pod veličastno hrastovo krošnjo pa si lahko privoščimo tudi počitek.Po starodavnih pripovedovanjih boste, če počivate pod hrastom, dolgo živeli in uživali v bogastvu.

 

Hrastov les, lubje in liste pa se že od nekdaj uporablja tudi zaradi močnih zdravilnih lastnosti. Včasih so, če je kdo zbolel, zakurili s hrastovim lesom, da bi pregnali bolezen. Danes pa na primer čaj iz hrastovega lubja pomaga pri slabi prebavi, driski, vnetju črevesne in želodčne sluznice, tanin, ki ga najdemo v hrastu, pomaga pri težavah z mehurjem, stolčeni hrastovi listi pa blažijo rane ali ekceme.

bottom of page