top of page

Vrata Muda

Vrata MUDA

Vrata Muda so glavna koprska mestna vrata in kot taka ena najpomembnejših točk v koprskem mestnem obzidju. So tudi danes še edina docela ohranjena mestna vrata od nekdanjih dvanajstih.

Leta 1516 so Benečani sezidali vrata na Mudi na kraju, kjer je most skozi Levji grad otok povezoval s kopnim. Med vsemi mestnimi vrati so imela tako prav gotovo najodličnejšo lego, ki je zahtevala tudi posebno poudarjen stavbni izraz. Se danes so zaradi svoje lege za pešca z Ljubljanske ceste najpripravnejši vstop v mesto. Spominjajo na Porta del Corte, le da so izpeljana v mogočnejšem merilu, vhodna odprtina pa se končuje z lokom. Poleg mogočne zasnove in izpeljave so pomembna še zaradi nekaj epigrafskih plošč in posebno zaradi koprskega grba, personifikacije sonca, ki se pokaže dvakrat na zunanjem delu in enkrat na notranji, mestni fasadi. Notranja fasada ohranja samo merilo, izdelava pa je dosti preprostejša. Streho nosi odprto ostrešje.

IZVOR IMENA

Ime vrat izvira iz starega italijanskega izraza za mitnino (davek, ki ga je bilo potrebno plačati za vhod v mesto). Sicer so bila znana tudi kot Kopenska vrata oz. »Porta della terra ferma«, saj so predstavljala glavni stik mesta s kopnim prek dolgega mostu in nasipa prek koprskih solin. Redkeje se pojavlja ime »Porta del ponte piccolo«.

Spoznajte slovensko Istro skozi igro.

Otroška igra
bottom of page