top of page

Štrige so med nami. 

Fleet
Verzijev portal

Verzijev portal

Verzijev portal je zagrajen vhod v vrt nekdanje palače plemiške družine Verzi ali morda predstavlja ohranjeno fasado nekdanje palače, ni še pojasnjeno.

Portal naj bi nastal v 15. stoletju in sodi med najpomembnejše koprske gotske spomenike. Portal je okrašen z tordiranimi in dvojno nazobčanimi obrobami, zaključuje ga vrhnji šilasti lok z vmesno preklado. V šilasti odprtini se nahaja samostoječ grb družine Verzi . Portal je umeščen v zid z dvema zazidanima oknoma na vrhu katerega pa imamo zaključke, ki naj bi bili prenešeni iz vrha fasade hiše Gianelli (ta je nekoč stala ob palači Almerigogna).

 

 Če govorimo o koprski gotiki, nikakor ne moremo mimo Verzijevega portala v Ulici agrarne reforme. To je prav gotovo največje kamnoseško delo (v okviru arhitekture) v Kopru. Portal se odpira v kamniti ograji, ostanku bivše palače, ki jo končujejo opečnate fiale in jo presega za višino svojega loka. Spodnji del pravokotno arhitraviran, obrobljen znotraj s spiralnim, zunaj pa s kockastim vrezom. Enako je kamnoseško obdelan tudi šilasti lok s profiliranim nastavkom. V odprtini loka ima prostor odlično ohranjen grb družine Verzi. Semi in Ziliotto pišeta, da se je neznani avtor bržkone navdihnil ob palači Foscaro v Benetkah." Ko so podrli to stavbo, je Koper bržkone izgubil eno svojih najbogatejših arhitektur.

VIR: Traven.si

Spoznajte slovensko Istro skozi igro.

Otroška igra
Družinsko doživetje

Doživite zgodbe, mite in legende beneškega Kopra v družinski pustolovščini, ki je ne boste pozabili kar tako.

Otroška pustolovščina

Kozji izziv je igriv pohod na koprskem podeželju, ki je primeren za skupine.

bottom of page