top of page
Grapevine

Istrska trta

Slovenska Istra je ena od najlepših in najbolj priljubljenih destinacij v Sloveniji, znana po svojih slikovitih pokrajinah, obalnih mestih in bogati kulturni zapuščini. In medtem ko je Istra znana tudi po svojih oljkah, tartufih in obmorski kuhinji, je tudi dom izjemnih vin, ki jih pridelujejo iz prav posebne vrste trte.

Istrska trta ima globoke korenine v preteklosti, saj se vinogradništvo na tem območju sega v čase starega Rima. Tisočletja pridelovanja grozdja in vina so oblikovala to idilično pokrajino, kjer so trta in vinogradi postali pomemben del kulturnega izročila in gospodarstva regije. Izjemno ugodna klima, bogata zemlja in izkušnje vinarjev so se skozi stoletja prepletali in pripomogli k razvoju edinstvenih sort grozdja, ki jih lahko najdemo le tukaj.

Med najbolj priljubljenimi sortami grozdja v Istri je Malvazija, belo vino z značilno svetlo rumeno barvo in osvežujočim okusom, ki se odlično poda k lokalni kuhinji. Njena tradicija sega več stoletij nazaj, a danes jo sodobni vinarji s svojim znanjem in inovativnostjo dvigujejo na povsem novo raven kakovosti.

Poleg Malvazije se v Istri uspešno gojijo tudi rdeče sorte grozdja, kot sta Refošk in Teran. Refošk je polnega okusa in temno rdeče barve, medtem ko je Teran znan po svojih zdravilnih lastnostih zaradi visoke vsebnosti železa. Obe sorti sta priljubljeni tako pri domačinih kot tudi pri turistih, ki si želijo okusiti nekaj izjemnega in unikatnega.

Poleg tega je vinska kultura v Istri tesno povezana s turizmom. Številni vinogradniki odpirajo svoja vrata obiskovalcem, ki imajo priložnost spoznati proces pridelave vina, se sprehoditi med vinogradi in seveda, poskusiti različna vina. To je priložnost, da se povežete z lokalno kulturo in tradicijo ter si zapomnite edinstvene okuse in vonjave, ki jih ponuja istrska trta.

Spoznajte slovensko Istro skozi igro.

Otroška igra
Družinsko doživetje

Doživite zgodbe, mite in legende beneškega Kopra v družinski pustolovščini, ki je ne boste pozabili kar tako.

Otroška pustolovščina

Kozji izziv je igriv pohod na koprskem podeželju, ki je primeren za skupine.

bottom of page