top of page

Taverna

Skladišče Sv. Marka, ki stoji ob koprskem mandraču, nosi s seboj bogato zgodovino, ki sega nazaj v čase, ko je Koper cvetel kot trgovsko in pomorsko središče. To zgodovinsko zgradbo je mogoče šteti med enega od pomembnih spomenikov mesta, saj priča o pomorskem izročilu, trgovskem duhu ter arhitekturnem bogastvu, ki ga je Koper nosil skozi stoletja.

Slovenska Istra je bila od nekdaj povezana s solinarstvom, v Kopru pa so se solni kompleksi v času beneške republike razprostirali celo od semedelske obale pa tja do Ankarana. Nič čudnega torej, da so prav v tem času (gradnjo umešamo nekje na konec 16. stoletja) postavili skladišče, ki je odgovorilo na potrebe te obsežne proizvodnje.

Koper je kot del beneškega ozemlja pridobil svoj pomen zaradi svoje strateške lokacije ob Jadranskem morju. Skladišče je bilo namenjeno shranjevanju blaga, ki je prihajalo in odhajalo prek koprskih pristanišč, in je tako odigralo ključno vlogo v trgovski dejavnosti tistega časa.

Taverna po ukinitvi solin

Leta 1912, po ukinitvi koprskih solin, je solno skladišče izgubilo svojo prvotno funkcijo in je bilo preoblikovano za druge namene. Zgradba je nato postala dom ribarnice in gostišča, znana pod imenom "Taverna del porto," ki je dala stavbi tudi njeno današnje ime. Med obdobjem med vojnama je priznani tržaški arhitekt Ferdinando Forlati opravil prenovo zgradbe. Na strani, ki je obrnjena proti morju, je oblikoval impresivne ločne odprtine, medtem ko je notranjost preuredil za različne poslovne namene.

Fasada stavbe je bila okrašena z izjemno oblikovanim kamnitim koritom za vodo ter grbom Nicoloja Capelle, koprskega podestata iz leta 1412, ki ga krasi beneški lev. Po preložitvi ribarnice v 60. letih prejšnjega stoletja so gostinski lokali ostali v stavbi (mnogi se spomnimo gostišča Taverna in Stare kavarne), pozneje pa so se v njenih prostorih naselili trgovina z elektro materialom ter sedež v

 

Taverna danes

 

Po prelomu tisočletja je Taverna doživela novo preobrazbo in se danes predstavlja kot večnamenski prireditveni prostor. Tako ima danes skladišče Sv. Marka posebno kulturno vlogo in točko obiska za marsikateri izlet v Koper. V njem so pogosto organizirane različne kulturne prireditve, razstave, koncerti in druge umetniške dejavnosti.

Skladišče Sv. Marka v Kopru ostaja živ spomenik, ki priča o trgovski in pomorski dediščini tega čudovitega obalnega mesta. Z vsakim korakom skozi njegove zidove, se obiskovalci dotaknejo preteklosti in občutijo povezanost z generacijami, ki so oblikovale zgodovino Kopra.

Prireditve v Kopru > https://visitkoper.si/

Spoznajte slovensko Istro skozi igro.

Otroška igra
bottom of page