top of page

Istra pod morjem

Morska meja se spreminja, tako je bila Istra pred 50 milijoni let pod morjem. Kasneje se je morje odmaknilo južno, da je bil tudi Koprski zaliv eno samo polje. In se nato ponovno dvignilo, skozi čas nihalo, danes je meja, kjer je. Površina Istre, kot jo vidimo danes, se je naredila s premikanjem zemeljskih plošč. Ker je bilo tukaj več tektonskih premikov, je sedaj viden flišni svet, ki je značilen tudi za morsko dno.

 

Naše morje je tudi bogato domovanje morskih rastlin in živali. Zavarovana so nekatera večja območja kot so Krajinski park Strunjan, Krajinski Park Sečoveljske soline, naravni rezervat Škocjanski zatok in naravna spomenika rt Madona in Debeli rtič.

.

Sea Shell

Krajinski park Strunjan

Krajinski Park Strunjan predstavlja značilen vzorec flišne pokrjine in je edinstven prav zaradi svoje morske lege. Njegove posebnosti so razloženi tip poselitve in kulturne terase, v preteklosti pa so ta del strunjanskega zaliva preoblikovali v soline. Prav v času Beneške republike je bila izredno čista in bela sol pomembno trgovsko blago, ki se na tradicionalen način prideluje še danes. Morje v solinah je tudi dom redkim rastlinam in živalim, ki so prilagojene zelo slanim tlom. Posebnosti krajinskega parka sta tudi Stuža, edina laguna na slovenski obali Istre, in do 80 metrov visok Strunjanski klif, ki je razglašen za naravni rezervat.

 

Na Strunjanskem polotoku lahko doživite marsikaj lepega v vseh letnih časih.

V nadaljevanju vam podajamo nekaj idej:

  • pohodni poti do Strunjanskega križa in Strunjanskega klifa,

  • kopanje v Mesečevem zalivu,

  • krožne učne poti po solinah,

  • v jesenskih mesecih sladkanje s kakiji, mandarinami in figami.


Krajinski park Sečoveljske soline

Ne smemo pozabiti omeniti tudi Sečoveljske soline, v katerih prav tako pridelujejo dragoceno slovensko sol, ki jo je sam Martin Krpan poimenoval belo zlato. Slovenska sol je sicer nekoliko dražja kot industrijska iz tujine, a se investicija kupcu vsekakor povrne v zdravju. Ročno pridelana piranska sol namreč velja za visokokakovostno in z minerali še posebej bogato sol, ki je povrhu še brez vseh dodatkov.

Crew

Kako to deluje?

Tovrstna avantura vam omogoča, da se na raziskovanje odpravite kar sami, oziroma v spremstvu svojih najdražjih. Mi smo opravili izvidnico, napisali natančna navodila, raziskali lokalne zgodbe, jih za vas zapisali in zabeležili pot na mobilni aplikaciji. Dodali smo tudi manjše izzive, da je pot še bolj zabavna. Vam preostane le, da jo doživite!

Doživetje

Komu je pustolovščina namenjena?

Izleti so namenjeni raziskovanju, zato so primerni za vse radovedneže. Za majhne in velike, ki si želijo spoznati lokalne mite, naravne danosti, legende in vraže. Za tiste, ki želite poležavanje na plaži kombinirati z doživetji. Za tiste, ki sovražite dolgčas in turistične vodiče. Skratka, za koze in ne za ovce :)

Raziskovanje Strunjana
bottom of page