top of page
215338883_213007087387072_8543252343332970873_n.jpg

Novo doživetje na
koprskem podeželju – Kozji izziv

Koper, 30. julij - Doživetje Kozji Izziv je nastalo v sodelovanju članov turistične zadruge Zakladi Istre, ki združuje ponudnike na podeželju Slovenske Istre. Simpatičen izziv, poln istrske tematike, na zabaven in aktiven način približa lokalno in kulturno dediščino, konča pa se z izvirnim kulinaričnim zaključkom – tipično istrsko marendo. Primeren je za vse radovedneže – male in velike, ki jih po skritih kotičkih koprskega podeželja usmerja Zgodbovid koze Histre, ki se ga skupaj z navodili in pripomočki dobi pri rezervaciji termina oziroma na startnem mestu.

Z namenom razvijati in izboljšati turizem na podeželju Slovenske Istre so ponudniki že pred časom ustanovili turistično zadrugo Zakladi Istre, pod katero na tržišču predstavljajo svoje produkte in storitve. Njihovo tesno sodelovanje pa prinaša tudi nove ideje in načine povezovanja, zato se vsako leto število članov širi in s tem ustvarja bolj zanimive trajnostne ponudbe na podeželju Slovenske Istre.

Letošnja novost je novo doživetje Kozji Izziv – doživetje, ki vas preko tiskanega zemljevida z zgodbami (Zgodbovid koze Histre) in kontrolnih točk na terenu na igriv način popelje v svet mitov in legend naše Istre. Katarina Valentinčič, idejni vodja Kozjega Izziva, je z njim povezala tudi vse ostale ponudnike/akterje, ki se jim je zdel koncept projekta zanimiv in smiseln za umestitev na koprsko podeželje. Kozji Izziv je tako nastal v sodelovanju s Playful Istria, Hiškami Slovenske Istre, programom Vrtnica, z Vinsko Fontano v Marezigah, s kmetijo OliveOil Čehovin, Travellino – agencijo za turistični marketing.

Družinski Kozji Izziv se prične v naselju Truške, in sicer izpred Hišk Slovenske Istre. Telesna vzdržljivost ni pomembna, saj je pot krajša in primerna za otroke od štirih let naprej. Da je pot otrokom še bolj zanimiva, skozi pot rešujejo izziv. Rešijo ga lahko le, če najdejo vse namige na poti. Na koncu za rešen izziv prejmejo tudi posladek - sladoled. Predvsem pa se boste na potepu seznanili s skoraj pozabljenimi ljudskimi zgodbami, zanimivimi legendami in miti, ter izvedeli kdo biva v stoletnih hrastih, kaj v gozdovih iščejo prašiči in kako iz kamna sezidati hišo ali ograjo. »Ali kako se ubraniti štrig, ki so še pred kratkim razgrajale na istrskih križiščih«, je še dodala Katarina Valentinčič.

Projekt bo 10. avgusta 2021 v svojo ponudbo vključil še kolesarski Kozji Izziv. Gre za pridobitev za bolj športne in aktivne skupine, saj kot pravi Katarina Valentinčič »pot je daljša in primerna za kolesarje, ki so vešči samostojne vožnje po cesti. Kolesarski Kozji Izziv poteka po deželi Refoška, njegov najbolj poznan postanek pa je pri vinski fontani v Marezigah, kjer vsi, ki sprejmejo kozji izziv, dobijo inovativno poslastico, in sicer refoškov sladoled«. V svojem paketu si lahko naročite tudi istrsko marendo s kozjimi izdelki, voden ogled oljčnika z degustacijo oljčnega olja ali vinsko degustacijo.

 

Doživetje je zastavljeno trajnostno, saj nič ne posega v okolje in se ga odkriva peš ali s kolesom. Na poti je le nekaj manjših lesenih tabel. Udeleženci za na pot dobijo zloženko, preko katere spoznajo lokalne legende in mite, pripomočke, ki so iz naravnih materialov, pri kolesarskem izzivu pa še dostop do digitalne navigacije. Se je pa za dogodivščino Kozji Izziv treba predhodno najaviti preko spleta.

 

Več na: https://www.playful-istria.com/kozji-izziv

 

 

Za dodatne informacije vam je na voljo Katarina Valentinčič na telefonski številki +386 41 601 041 ali na e-naslovu: k@travellina.eu.

bottom of page