top of page

Štrige so med nami. 

Fleet
DA PONTE_KOPER_edited.jpg

Vodnjak Da Ponte 

Današnjo podobo je dobil leta 1666, ko ga je na novo dal postaviti podestat Lorenzo Da Ponte, po katerem se danes tudi imenuje. Vodnjak s svojo obliko tudi spominja na most, ki je predstavljal glavni simbol družine Da Ponte (nahaja se v družinskem grbu in imenu družine). Po mnenju nekaterih strokovnjakov je bil vzor za obliko vodnjaka most Ponte delle Guglie v Benetkah.

Vodnjak ima osmerokotni vodni bazen, nad katerim se vzpenja lok z balustradami. Balustrade so dodatno nadgrajene s štirimi visokimi piramidami s kroglami na vrhovih. Lok je tudi okrašen s tremi grbi, med katerimi vidimo tudi grb družine Da Ponte. Ob vznožju loka se nahajajo štirje maskeroni (kamniti obrazi vodnih božanstev in vzhodnjakov), katerim iz ust molijo kovinski ustniki skozi katere v bazen curlja voda. Maskerona na levi sta podobna mitološkim bitjem Gorgonam, Forkovim hčeram, ki jih je spočel Neptun. Druga dva upodabljata božanstva, s pričesko v obliki školjke ter moško glavo s turbanom.

V samem koritu lahko vidimo kovinske nosilce, namenjene odlaganju veder za vodo.

Edini vir pitne vode na otoku Koper

Vodnjak, ki je predstavljal zaključek vodovoda, se na tem mestu omenja že leta 1423.   Služil je kot vir pitne vode za prebivalstvo do leta 1898. 

Obkrožen je z z ogrado, namenjeno preprečevanju dostopa živini do vodnjaka. Ograda je sestavljena iz petnajstih stebičev, na katerih lahko najdemo petnajst grbov družin, ki so prispevale finančna sredstva za postavitev vodnjaka. Stebriči so na vrhovih dodatno okrašeni z kamnitimi storži, kroglami in košarami.

 

Prešernov trg so okoli leta 1990 tudi obnovili, arheološko raziskali ter obnovili tlak. Med arheološkimi deli so naleteli na lesene cevi vodovoda, ki je vodnjak napajal.

VIR: Traven.si

Destinations

Spoznajte slovensko Istro skozi igro.

Crew

IZZIV KRILATEGA MUCA

Doživite zgodbe, mite in legende beneškega Kopra v družinski pustolovščini, ki je ne boste pozabili kar tako. V družbi krilatega muca boste raziskali mestne znamenitosti, poiskali čarobni urok, rešili mesto Koper in za nagrado polizali sladoled.

Izziv krliatega muca_Koper.png

KOZJI IZZIV

Kozji izziv je igriv pohod na koprskem podeželju. Družina se preko Zgodbovida (zemljevid z zgodbami) poda na reševanje izziva  in spoznavanje lokalnih zgodb, mitov in legend. 

Korte_Iskanje zaklada (1).jpg
bottom of page