top of page

Štrige so med nami. 

Fleet
20220630_080326 (1)_edited.jpg

Vrata MUDA

Vrata Muda so glavna koprska mestna vrata in kot taka ena najpomembnejših točk v koprskem mestnem obzidju. So tudi danes še edina docela ohranjena mestna vrata od nekdanjih dvanajstih.

Leta 1516 so Benečani sezidali vrata na Mudi na kraju, kjer je most skozi Levji grad otok povezoval s kopnim. Med vsemi mestnimi vrati so imela tako prav gotovo najodličnejšo lego, ki je zahtevala tudi posebno poudarjen stavbni izraz. Se danes so zaradi svoje lege za pešca z Ljubljanske ceste najpripravnejši vstop v mesto. Spominjajo na Porta del Corte, le da so izpeljana v mogočnejšem merilu, vhodna odprtina pa se končuje z lokom. Poleg mogočne zasnove in izpeljave so pomembna še zaradi nekaj epigrafskih plošč in posebno zaradi koprskega grba, personifikacije sonca, ki se pokaže dvakrat na zunanjem delu in enkrat na notranji, mestni fasadi. Notranja fasada ohranja samo merilo, izdelava pa je dosti preprostejša. Streho nosi odprto ostrešje.

IZVOR IMENA

Ime vrat izvira iz starega italijanskega izraza za mitnino (davek, ki ga je bilo potrebno plačati za vhod v mesto). Sicer so bila znana tudi kot Kopenska vrata oz. »Porta della terra ferma«, saj so predstavljala glavni stik mesta s kopnim prek dolgega mostu in nasipa prek koprskih solin. Redkeje se pojavlja ime »Porta del ponte piccolo«.

1516

Vrata so dobila današnjo obliko v letu 1516, ko je njihovo postavitev odredil podestat Sebastiano Contarini. Izdelal naj bi jih mojster Marino de Vedelo po načrtih slovite delavnice Lombardi iz Benetk. Vrata so oblikovana po vzoru antičnih slavolokov, na sredi je ločna odprtina ob kateri se nahajata dva plitva pilastra, celota pa je na vrhu zaključna s trikotnim čelom. Vrata odlikujejo tudi številni kamnoseški detajli, ob bazah pilastrov imamo reliefa levjih glav, ob zgornjih vogalih med pilastri in lokom imamo dva kvalitetna reliefa sonca. Reliefi označujejo tako simbol Benetk, kot simbol mesta Koper.

Vrat se na desni strani drži ohranjen del mestnega obzidja, ki vsebuje pomožna manjša vrata. Ta se imenujejo »Posterla« ali »Porta dei Soccorsi«, služila pa so razbremenitvi osrednjih vrat v obodbju ko zaščitna funkcija obzidja ni bila več pomembna in se je promet skozi vrata tudi precej povečal.

VIR: Traven.si

Destinations

Spoznajte slovensko Istro skozi igro.

Crew

IZZIV KRILATEGA MUCA

Doživite zgodbe, mite in legende beneškega Kopra v družinski pustolovščini, ki je ne boste pozabili kar tako. V družbi krilatega muca boste raziskali mestne znamenitosti, poiskali čarobni urok, rešili mesto Koper in za nagrado polizali sladoled.

Izziv krliatega muca_Koper.png

KOZJI IZZIV

Kozji izziv je igriv pohod na koprskem podeželju. Družina se preko Zgodbovida (zemljevid z zgodbami) poda na reševanje izziva  in spoznavanje lokalnih zgodb, mitov in legend. 

Korte_Iskanje zaklada (1).jpg
bottom of page